Spicy vegetables – Verdure piccanti – WHB #396

Spicy vegetables - verdure piccanti

Being completely without a kitchen, makes it more difficult to be a foodblogger 😀
So, I decided to take a look in the pantry to find preserves I’ve made in the past and didn’t post about.
I found a few interesting things like this preserve of spicy vegetables.
As you can see it is from 2007, and if you don’t consider the greyish color it is still very spicy, very tasty.
Naturally also the vegetables are more soft then wanted, but if you don’t wait 6 years eating them
they are excellent.
😀
This is also a way to show the ones of you that are afraid your preserves will not last.
If you do them in the proper way, if you store them in a proper way, they will last almost forever.
I have changed the time of cooking, in my original recipe I wrote 10min, but I think 5-7min will be enough,
keeping you vegetables crunchy longer.

Spicy vegetables – Verdure Piccanti

Spicy vegetables - verdure piccanti

2kg of mixed vegetables (cauliflower, bell pepper, carrots, zucchine, aubergine, dried tomatoes)
white wine vinegar
dried chillies
bay leaves
fresh oregon
extra virgin olive oil
salt

Clean, wash and cut the vegetables in small pieces, add the dried chillies
Put it all in a plastic bowl, season with salt and let marinate for 3 hours.
The wash quickly the vegetables under running water to eliminate the salt.
Rinse well and put them back in the bowl, cover with vinegar.
Mix now and then and let marinate for about one hour.
Put to boil 4 liters of water together with the bay leaves.
When the water boils ad the vegetables rinsed from the vinegar.
Let cook for 5-7min.
Drain the vegetables, spread them on a cloth, cover with an other cloth and let dry for 5-6hours.
Put the vegetables in clean jars (which you have sterilized in oven for aprx 10min at 130°C)
Pack the vegetables in the jars and add the oregon and cover with oil.
Now and then beat the jar on table to get rid of any oxygen bubbles.
Let rest one month before tasting, important: store in a cool, dark and dry place and they will last at least 6 years
😀

Spicy vegetables - verdure piccanti

Sono senza cucina, cosa molto difficile per una foodblogger 🙂
Così mentre mi sto organizzare perché sarò senza cucina per tanto tempo..(io dico fino a Natale
altri qui dicono Ottobre…), sono andata giù vedere in dispensa se trovavo qualcosa
preparato e mai postato.
Ho trovato delle conserve interessanti come questa che, se non fate caso alla colorazione grigia sono ancora
buonissime e piccantissime.
Ovvio che sono più molli del dovuto, ma in effetti basta non aspettare 6 anni mangiarli come abbiamo fatto noi.
:-DD
Le posto anche per quelle che sono ancora un po’ titubanti su fare conserve da soli.
Basta seguire alcune semplici regole per la preparazione e la conservazione e davvero
le vostre conserve possono durare per sempre (o quasi).
Come vedete nella prima foto, questa conserva di verdure è del 2007.
C’è ne sono altre 5 vasetti giù…visto la difficoltà che ho in cucinare, mi sa che è ora usarli!
🙂

Spicy Vegetables – Verdure piccanti

Spicy vegetables - verdure piccanti

un kg di verdure miste (cavolfiore, peperone, carote, zucchine,melanzane pomodori secchi)
aceto di vino bianco*
peperoncini secchi
alloro
origano fresco
olio di oliva extravergine
sale

Pulire, lavare e tagliare a tocchetti tutte le verdure,sbricciolare sopra il peperoncino.
Metterle in una bacinella e cospargerle con il sale. lasciare macerare per 3ore.
Lavare le verdure sotto l’acqua corrente per eliminare il sale(non ne avevo messo tanto),
Scolatele bene rimettetele nella bacinella e coprite di aceto.
Mescolare ogni tanto e lasciate marinare per un’ora.
Portare ad ebollizione 4 litri di acqua con l’alloro e quando bolle tuffate dentro le verdure, scolate dal aceto.
Dalla ripresa del bollore fate cuocere per ca 5-7 min
Togliete le verdure con un mestolo forato e distribuitele su un canovaccio, tamponate e coprite con un’altro canovacio e lasciate che asciughino per ca 5-6 ore
Mettere le verdure in vasi che avete fatto sterlizzare in forno una decina di minuti a 130°(attenzione a maneggiarli, perchè scottano)
Riempire ben,bene, aggiungete l’origano e coprire con l’olio.
Ogni tanto dare dei colpi secchi con il vaso per eliminare eventuali bolle d’aria.

lasciare riposare un mese prima di aprire.
lasciateli in un posto fresco e buio.

*non buttate l’aceto. filtratelo e usatelo per altre preparazioni.

Spicy vegetables - verdure piccanti

 

This old recipe goes to Haalo hosting this week!

Thanks to, Kalyn di Kalyn’s Kitchen for this lovely idea and
Haalo,Cook (almost) anything at least once for managing successfully this event.
And also for giving me the opportunity to manage the Italian Version of WHB

whb396

5 thoughts on “Spicy vegetables – Verdure piccanti – WHB #396

  1. Simona

    Se fossi senza cucina anch’io dovrei rovistare nelle scorte e magari scoprirei vasetti di conserve di qualche anno fa. Anzi, forse e’ il caso che lo faccia comunque. La tua giardiniera fa una bella figura nelle foto (anche sul piatto non proprio da portata 😉

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