Jullikör! – WHB #361 (it)

Jullikör

Ecco, non so voi ma io sto programmando per il Natale🙂
Domenica prossima è il Primo Avvento, e noi accendiamo la prima delle 4 candele. Le candele dell’Avvento.
Con alcune mie amiche si è deciso che non ci facciamo i regali per il Natale, raccogliamo i soldi e l’anno prossimo andiamo da qualche parte.
Ma io non ci riesco, non fare niente, cioè si ok, ho aderito alla proposta (mugugnando un po’) ma un pensierino lo voglio fare lo stesso.
Quindi adesso si inizia pensare.:-)
Trovo che sia così divertente pensare, scegliere, creare e regalare.
Yesssss!!!

Well, it is time to thing what to do for Christmas. Don’t you think?
Next Sunday it is First of Advent, and we light the first of the four candles. This is rather Scandinavian/German tradition, actually I don’t know..do you do so also in the USA or UK?
When my Mother-in-law was alive, this was the best period of the year.
Together the children made Christmas cookies, the created Christmas gift, wrote Christmas greetings and every Advent Sunday we had special Brunch.
Some things are not the same without her, even if I’m trying to keep the traditions alive, but it is not easy.
She is missing since only 3 years even if it feels like centuries😦
Since two years all the children (mine and nephews) bake Christmas cookies at my Father-in-laws place together with him.
The grown-ups are invited to afternoon tea with cookies.
Even our two nephews from Austria come down to bake cookies together with their cousins. I’m sure Iris is looking down being happy to see them all together.😀
this is a photo from last year

Making cookies 2011 - Family

This is also the time to think about gifts, I love the thinking, planning, creating and giving.
This is really the best part.

Jullikör liquore di Natale- Christmas liquor

Jullikör
Ricetta presa da Dansukker
Questo liquore si fa adesso e si lascia riposare 4 settimane,
viene giusto pronto per gustarlo nella camminata prima/dopo/durante il Natale. :-DD
E’ semplicissimo.

Recipe  from dansukker.se
This liquor you star today to have it ready for Christmas, it has to rest for 4 weeks so it will be ready just in time for your walk before/during/after Christmas. :-DD

vi serve/you need:

100 g albicocche secche/dried apricots
100 g datteri/dried dates
125 g prugne secche/dried prunes
1/2 stecca di vaniglia/vanilla stick
1/2 stecca di cannella/cinnamon stick
3 chiodi di garofano/cloves
3 pimento
1 cucchiaino/tsp cardamomo/cardamom
70 cl vodka
3-4 pezzi/pieces di/of zenzero candito/candied ginger

Mettere tutti gli ingredienti secchi in un vaso grande, versare sopra la vodka.
lasciare riposare 4 settimane in un post fresco, buio ed asciutto.
Filtrare, versare in bottiglie e…gustare.

Put all the dried ingredients in a big glass jar en pour over the vodka.
Let rest for 4 weeks in a cool,dry and dark place.. Filter, pour in bottles and…enjoy!🙂

brigida_ate:
Se volete aggiungete (come da ricetta originale) 2 cucchiai di zucchero grezzo, io non l’ho fatto perché lo zenzero candito lo rende già dolce abbastanza per me.
If you like (from the original recipe) you can add 2 tps of brown sugar. I didn’t because the candied ginger makes it sweet enough for me.

Questa settimana vi ospito io/ I host this week’s WHB

Thanks to, Kalyn di Kalyn’s Kitchen for this lovely idea and
Haalo,Cook (almost) anything at least once for managing successfully this event.
And also for giving me the opportunity to manage the Italian Version of WHB.

 

5 responses to “Jullikör! – WHB #361 (it)

  1. Che buono!!!! Spesso preparo dei liquorini home made da portare in camper e da gustare la sera mentre giochiamo a carte… questo dev’essere proprio gustoso e visto che sono rimasta quasi senza leccornie quasi quasi lo faccio!
    Bacini!!!

  2. A me piace moltissimo farli e poi regalo via tutto.
    Si, secondo me il fatto di usare la vodka lo rende più “bevibile” di solito uso l’alcool a 90% e diventano delle bombe atomiche!🙂
    buonissima nuova settimana!!
    baciusss

  3. Io di solito uso la grappa e ci metto le erbe aromatiche…ad esempio limone e basilico…squisita!!!
    Buona settimana a te!!!

  4. Wao…non mi sono ancora mai lanciata nella preparazione dei liquori ma mi hai fatto venire voglia!

  5. Anche a me piace fare regali fatti in casa. Per ora sto lavorando ai biglietti di auguri. Carino questo liquore. Ma dopo che viene filtrato il liquore, la frutta secca si puo’ usare?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s