dagmars green bread

here you find all the breads in the BBD#9 Roundup

this is an swedish recipe, found in one of my old recipe books I took with me when I moved to Italy.

I had to wait for my nettles to grow..because I used them all to do the Nettle cream for the MuVarA menu party.🙂

So here I am, doing it all in a rush in the last minute.

this is a recipe taking part of the bbd#9
thank you astrid for hosting!!

you need:

150gr of nettles*
375gr of milk
1 tablespoon of butter
15 gr of fresh yeast**
1 tabelspoon of honey
half tablespoon of fennel seeds
400gr of whole weath flour
300gr of plain flour
100gr of oat flakes
and an other 100gr to spread on the bread
pute the milk in a pot with the butter to warm up. when it is lukewarm, take a little parte to dissolve the yeast, add salt and honey and mix together.
put the choped nettles(don’t use the stalks, they are to hard) in the rest of the milk and let cook briefly.
pour the milk with the nettles in a ball, add the yeast, the two flours, 100gr of oat flakes and mix together well.
if the dough is loose it is ok.
leave it to rise untile the next day (12-16hours),
in a cool place(in the frige if it is to hot outside).
the next day, take it out of the ball and make small breads.
(if the dough still is loose, you can add some flour to make it easier to work)
put them on a plate and brush with water and spread the remaing oats flakes.
let rise another 2 hours.
bake in 200° C for ca 25-30min, it depends how big the breads are.
brigidaa_te:
*
150gr of nettles are a lot, you can use spinach leaves instead,
or both.
** if you are in a hurry increase the amount of yeast to 30gr.
for the italian version:
panini verdi di dagmar

18 responses to “dagmars green bread

  1. Tesoro ! ma tu hai in dotazione giornate di 67 ore o sei wonderwoman sotto mentite spoglie🙂 dì la verità!Che bello questo pane e sei bravissima a partecipare al BBD n.9Complimenti per l’energia e la passione!Silvia

  2. E io che pensavo che gli svedesi mangiassero solo i Wasa!!

  3. Io voglio una fetta di questo pane conla marmellata di mirtilli sopra,che dici ci sta oppure ho detto una cavolata???Bel foodblog,internazionale!

  4. silvia.. macchè wonderwoman..arrivo semrpe per ultima!sono stata contentissima partecipare.claud..anche i Wasa…sempre!!!!mi sa che dovrei postare la ricetta..che dici?libera..mmmmmmanche tu appassionata di marmellata di mirtilli?? anch’io!!grazie di essere passata da me!bacioniiiii

  5. Ricetta interessante, ma io aspetto lumi sulla tua giornata con Tatiana :-)Ciaooo,Aiuolik

  6. Ma dai!! Conosci la ricetta per fare i wasa in casa?! Postala daiiiiiiiiii!

  7. prima o poi riuscirò anche io a sfornare del buon opane fatto in casa..poi se come questo ;P!smack!

  8. buonoooooooooooo ma la ricetta in italiano dove la trovo Briiiiigrazieeee ciaooo

  9. Ciao Brii, un bacione, buon inizio settimana!

  10. Questo l’ho visto mentre lo postavi ehehehe muààààààà

  11. Se passi da me ci sarebbe un meme…

  12. sisi dai metti anche la ricetta dei wasa…buongiorno bella BRI!!! tutto bene??? un abbraccio e buona settimana

  13. amicheeeegrazie…scusatemi..si manca la ricetta in italiano.vado, scrivo e posto.si ho la ricetta dei wasa….beh..del kn�ckebr�d.eh eh!vado, traduco e posto!buona serata..aiuolik…arrivooo(speriamo di essere ancora in tempo..sigh…)

  14. This looks so beautiful! I’d never heard of this before- sounds great!

  15. ciao shellyfish..thank’s for passing by.you try it..it is really good!!bacioniiii

  16. I will definitely try this one – I am new to using nettles in bread!

  17. Ciao Brii…davvero interessante questo pane con le ortiche. Si presenta come il classico pane antico, quello che piace tanto a me…Un abbraccio. Ciao.

    • Buon giornooo Max,
      la foto forse non rende bene l’idea, ma è venuto davvero molto buono.
      Sono curiosa vedere il tuo!
      Baciusss

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